logo

•• Ako uvariť strukoviny? ••
 

Strukoviny pred varením zásadne namáčame. Po prvé tým skrátime dobu varenia, po druhé ich zbavíme lektínov a po tretie zlepšíme stráviteľnosť strukovín. Lektíny sú bielkoviny (glykoproteíny) obsiahnuté v rastlinách (hlavne v semenách), v mäse a jednako vyrábané v našom tele. Lektíny najviac škodia organizmu pri konzumácii v surovom stave. Zatiaľ čo pri nenamočených strukovinách prestávajú byť lektíny nebezpečné až po deväťdesiatich minútach varu, pri namočených k tomu dochádza už po desiatich minútach varu. 

Doba namáčania strukovín nie je jednotná: šošovica sa namáča asi 3-5 hodín, zelená sója asi 6 hodín a fazuľa, hrach, cícer či žltá sója 10-12 hodín. Keďže strukoviny nadýmajú a pre mnoho ľudí bývajú ťažko stráviteľné, je vhodné používať špecifický spôsob úpravy: varíme ich s prísadami, ktoré nadýmanie zmierňujú (majoránka, saturejka, rasca, bazalka, fenikel), varíme ich spoločne s morskými riasami, ktoré dostaneme kúpiť v predajniach racionálnej výživy, a ktoré takisto zvyšujú stráviteľnosť strukovín.

Dávame prednosť kašiam a polievkam, čo sú konzistencie, ktoré tráviaci trakt ľahšie spracuje. Pri problémoch volíme stráviteľnejšie odrody, napríklad – červenú šošovicu, sójový syr tofu. Strukoviny konzumujeme v malých dávkach, spoločne s dusenou zeleninou, či zeleninovým šalátom. Nemali by sme ich kombinovať s ďalšími zdrojmi bielkovín (údeniny, vajcia). Solíme ich až po skončení varu, alebo pred dokončením prípravy, pretože soľ by dobu varu predĺžila.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...