•• Ako uvariť strukoviny? ••
Strukoviny pred varením zásadne namáčame. Po prvé tým skrátime dobu varenia, po druhé ich zbavíme lektínov a po tretie zlepšíme stráviteľnosť strukovín. Lektíny sú bielkoviny (glykoproteíny) obsiahnuté v rastlinách (hlavne v semenách), v mäse a jednako vyrábané v našom tele. Lektíny najviac škodia organizmu pri konzumácii v surovom stave. Zatiaľ čo pri nenamočených strukovinách prestávajú byť lektíny nebezpečné až po deväťdesiatich minútach varu, pri namočených k tomu dochádza už po desiatich minútach varu.
Doba namáčania strukovín nie je jednotná: šošovica sa namáča asi 3-5 hodín, zelená sója asi 6 hodín a fazuľa, hrach, cícer či žltá sója 10-12 hodín. Keďže strukoviny nadýmajú a pre mnoho ľudí bývajú ťažko stráviteľné, je vhodné používať špecifický spôsob úpravy: varíme ich s prísadami, ktoré nadýmanie zmierňujú (majoránka, saturejka, rasca, bazalka, fenikel), varíme ich spoločne s morskými riasami, ktoré dostaneme kúpiť v predajniach racionálnej výživy, a ktoré takisto zvyšujú stráviteľnosť strukovín.
Dávame prednosť kašiam a polievkam, čo sú konzistencie, ktoré tráviaci trakt ľahšie spracuje. Pri problémoch volíme stráviteľnejšie odrody, napríklad – červenú šošovicu, sójový syr tofu. Strukoviny konzumujeme v malých dávkach, spoločne s dusenou zeleninou, či zeleninovým šalátom. Nemali by sme ich kombinovať s ďalšími zdrojmi bielkovín (údeniny, vajcia). Solíme ich až po skončení varu, alebo pred dokončením prípravy, pretože soľ by dobu varu predĺžila.